AKUSTIČNI PLAFONI | Crna Gora

Studije slučaja - UŠTEDA ENERGIJE

 

Smanjenje potrošnje električne energije i povećanje svetlosnog komfora


Povećaj

Studije slučaja

Lokacija: Sala za sastanke, Ivry-sur-Seine (France)
Odgovorni projektant: K_now
Ovlašćeni izvođač spuštenih plafona: CP2 and JTO
Studije slučaja
Izazov
Nova sala za sastanke projektovana je imajući u vidu brojne akustičke izazove, pre svih najviši zahtevani nivo razgovetnosti. Dizajn je bio od ključnog značaja, te je najviše pažnje posvećeno integrisanju video instalacija, inovativnoj dispoziciji rasvetnih tela i optimizaciji potrošnje električne energije po m².

Zbog veličine prostorije (4 m x 7 m) bilo je teško savladati problem razgovetnosti bez pojačavanja jačine govora. Osim toga, na razgovetnost govora uticale su visina tavanice od 3,50 m, velika zapremina prostorije i stakleni pregradni zid sa visokom refleksijom zvuka.

Rešenje
"Postići zahtevanu razgovetnost uz data ograničenja bio je pravi kreativni izazov! Da bi obezbedili ravnotežu između apsorpcije i umanjenja zvuka odabran je plafon tipa Ultima. Četiri metalna Canopy panela smanjila su zapreminu prostorije i, u kombinaciji sa niskim nivoom pozadinske buke, dovela do optimalnih uslova za razgovetnost govora. Ne samo da metalni Canopy paneli deluju kao akustička barijera, već takođe pojačavaju efekat osvetljenja zahvaljujući visokoj refleksiji svetlosti njihove Ekstra mikroperforirane površine.

Canopy konveksnog oblika su poslužili kao nosači video-projektora, tačnije, skrivajući projektor i pripadajuće kablove omogućile su da prostorija zadrži jednostavnu estetiku. Radi emitovanja zvuka sa projektora u plafonsku ploču Ultima dimenzija 600x600 integrisan je zvučni panel.

Pretražite