ACOUSTICAL CEILINGS & WALLS | Malawi

Case Study - Recycling Programme

 

OFF CUT


Enlarge

CASE STUDY

Jobsite: University Hospital, Birmingham
Architect: Building Design Partnership Ltd
Main Contractor: Balfour Beatty
Omega Contractor: Titan Ceilings Ltd
Case Study
Challenge
University Hospital, Birmingham project is a 120,000m², £582 million project providing both acute and Adult Psychiatric facilities for the University Hospital Birmingham NHS Foundation Trust. A joined up attitude to sustainability and the environment was initiated and supported by all parties, Balfour Beatty, BDP, Armstrong World Industries and Titan Ceilings.

A sustainable ‘Off Cut Recycling’ solution was needed whereby the ceiling off cuts could be collected as they were installed and later recycled to make new tiles. Another aim was to then use these new tiles on site, effectively making ‘green rooms’ within the building. Acoustic and anti-microbial performance solutions were also required for the hospital environment.

Solution
Armstrong set up an ‘Off Cut Recycling System’ that enabled all waste to be captured and collected as it was generated. Balfour Beatty and Titan Ceilings gave the scheme their full support, guaranteeing the projects environmental success. Armstrong Bioguard Plain and Armstrong Bioguard Acoustic tiles provided a combination of acoustic, anti microbial, ISO 5 clean room performance solutions for the Queen Elizabeth hospital.

Search