Gulvbelægning | Denmark


FARVE

INTERVIEW LINO ARTInterview med Armstrong-designer Heike Rittler

Bag enhver ny serie af gulvbelægninger står der en masse kreative sjæle. Armstrong-designer Heike Rittler har været med fra starten af udviklingen af Lino Art, lige fra den oprindelige inspiration og de vilde idéer over arkitekternes reaktion til den tekniske udvikling og lanceringen. Vi spurgte hende, hvilken form for indsats der ligger bag en virkelig banebrydende produktserie.

Spørgsmål: Lino Art har skabt et helt nyt koncept inden for linoleumdesign. Ud over udviklingen af farver og mønstre blev der integreret helt nye materialer. Hvordan opstod idéen?

Svar: Vi holder nøje øje med udviklingen inden for arkitektur og boligindretning, holder os i tæt kontakt med arkitekter, planlæggere og designere og er på udkig efter inspiration på messer og udstillinger. Vi er blevet fascineret af forskellige råmaterialers og metallers tidløse skønhed og den statelige måde, de ældes på. På den anden side kender vi linoleum på dets stoflighed. Linoleum er jo et meget autentisk materiale, men også lidt stædigt. Man kan ikke realisere alle sine idéer, men det er sjovt at arbejde med linoleum. Man er nødt til altid at holde sig fremstillingsprocessen for øje, når man vil skabe nye mønstre og udseender. Det er også sådan, idéen om at blande metal i opstod.

Spørgsmål: Og så opstod der et komplet design ud af idéen om at blande metal i?

Svar: Ja, kombinationen af klassisk, lidt kedeligt linoleum kombineret med skinnende spåner fascinerede mig, fordi spånerne giver materialet en glitrende elegance ved at reflektere lyset. For at give arkitekterne mulighed for at associere frit udviklede vi en folder, som vi tilføjede til serien som inspirationskilde. Den indeholder alle mulige billeder over temaet ”rå til raffineret” og af industrielt design, der er ældet på en statelig måde, kombineret med skulpturer af vejrbidt stål.

Spørgsmål: Det lyder som en spændende metode. Var det svært, og hvor lang tid tog det at få produktet sat i produktion?

Svar: De første idéer fik vi i 2008. Derefter testede vi en lang række forskellige udformninger og præsenterede de første prototyper på BAU 2009. Ud fra arkitekternes reaktioner besluttede vi os for spånernes størrelse, tæthed og mængde. Vi fik også øjeblikkelig feedback fra arkitekterne om farver. Med hjælp fra kolleger i Delmenhorst, ikke mindst Marco Dowidat Eskes, lavede jeg selv blandingen på produktionsmaskinen. Det var fascinerende at se den glimtende masse løbe gennem maskinerne.

Spørgsmål: Fungerede alting, som det skulle, fra starten?

Svar: Det var ikke nemt at finde det rigtige blandingsforhold, heller ikke at få fordelt det ordentligt. Næste udfordring var den lange række af kvalitetstest, materialet skulle igennem, f.eks. holdbarhedstest, hvordan materialet reagerer på fugtighed, hvordan det modstår slid, om farverne ændrer sig osv. De sidste justeringer måtte gøres ud fra resultaterne af testene.

Spørgsmål: Hvor mange idéer udvikler I? Hvilke udfordringer er der i forhold til den tekniske gennemførelse eller markedsreaktioner?

Svar: Vi får faktisk altid en masse idéer under vores intense drøftelser og samtaler med arkitekterne. Men linoleum er et meget stædigt materiale, det har karakter. Det er også derfor, jeg elsker det, men man er nødt til at forstå det. Det er et naturprodukt, så det modner meget ujævnt, ligesom en god vin eller ost. Det, der er allermest brug for, er tålmodighed.

Spørgsmål: Vil det sige, at selve materialet også er inspirerende?

Svar: Ja, jeg får mange idéer, mens jeg fremstiller, ælter og arbejder med materialet. Det er også der, jeg får et førstehåndsindtryk af, hvordan det reagerer. Mange kreative idéer kan ganske enkelt ikke lade sig gøre rent teknisk. Mange af dem slipper ikke igennem vores strenge kvalitetskontroller. Efterhånden som vi kommer igennem udviklingsprocessen, er det vigtigt, at jeg hele tiden har for øje, hvordan produktet skal anvendes, for vi har ikke lyst til at udvikle en fantastisk gulvbelægning, der ikke kan bruges.

Spørgsmål: Den seneste DLW-linoleumserie lægger større vægt på et sammenhængende farvesystem. Hvordan passer Lino Art ind i dette system?

Svar: Der er ingen tvivl om, at vi har udviklet Lino Art som et ekstra arkitektonisk værktøj. Farvepaletten består nu af 18 sorte, grå og brune nuancer. Vi har bevidst udvidet udgaverne med rigtigt metal og bronzenuancer omkring Lino Art Star og Lino Art Linea for at skabe et sammenhængende farvesystem. De individuelle farvetoner er udviklet med Uni Walton og fiberbundet gulvbelægning for øje, og de matcher deres farver bedst.

Spørgsmål: Armstrong sendte sin nye Lino Art-serie på markedet i begyndelsen af 2010. Hvordan har de første reaktioner været, hvordan er serien blevet modtaget indtil videre?

Svar: Serien er blevet særdeles vel modtaget af vores kunder, arkitekter og planlæggere. Der er en række associeringer til beton, træ og patina. Det er også en fordel, at det er så nemt at kombinere med Uni Walton og fiberbundet gulvbelægning.

Spørgsmål: Hvor forestillede du dig oprindeligt, at Lino Art skulle bruges, og hvor er det blevet brugt indtil nu?

Svar: Vi troede, at det primært ville blive brugt på offentlige steder, i museer, kontorer, udstillingslokaler og butikker. Det overraskede os, at man ønskede at bruge serien i en børnehave og i plejehjem.

Spørgsmål: Et sidste spørgsmål-, Har Armstrong noget nyt på bedding?

Svar: Selvfølgelig, vi har masser af idéer, og der er en hel del på bedding, men jeg vil ikke afsløre, hvad det er, endnu. Jeg vil bare sige, at man kan se frem til en spændende lancering af DLW Linoleum Form.

Mange tak for et hyggeligt interview!

Boks: Heike Rittler har arbejdet som designer hos Armstrong DLW GmbH i Bietigheim i Tyskland siden 2007. Hun udvikler nye farver og idéer til DLW-linoleum, fiberbundet gulvbelægning og homogen vinyl i tæt samarbejde med arkitekter, eksterne farvedesignere og specialister hos Armstrong. Som tekstildesigner har hun tidligere arbejdet i Schweiz i 10 år som ledende designer hos Calwer Tuche GmbH.

 Top