Gulvbelægning | Denmark


FARVE

MELANIE NEUHAUS – OM FARVERMelanie Neuhaus — Neuhaus Architektur
Om farver


Et par ord om farver? Måske forslag til, hvordan man finder den rigtige? Det burde være muligt, tænkte jeg, efter at være blevet spurgt, om jeg havde lyst til at skrive noget om dette emne eller et andet, og jeg besluttede mig hurtigt for at skrive om farver. Farver er enkle og interessante. Interessante – ja. Men enkle? På ingen måde – det stod hurtigt klart for mig.

Det blevet hurtigt tydeligt med spørgsmålet “Hvordan starter jeg på dette emne?” Fra hvilken vinkel? Fysisk? Psykologisk? Historisk, kulturelt, religiøst, kunstnerisk ...? Emnet farver har næsten lige så mange aspekter, som der findes farver, og det kommer ikke som nogen overraskelse, at der også er en definition DIN (5033), som siger følgende: “Farver er den visuelle oplevelse af en del af synsfeltet, som virker strukturløs for det menneskelige øje, gennem hvilket denne del kun kan differentieres af et ligeledes strukturløst tilstødende område, som betragtes samtidigt fra et samlet observationspunkt med et ubevægeligt øje.” Aha. Fik du den? Det kan ikke udtrykkes mere neutralt, kan det? I mine øjne er det helt særlige ved farver præcis dét, at de aldrig er neutrale.

Én ting er sikkert: Alt, vi ser, har en farve. Farver er altid forbundet til en krop, til et objekt, til et materiale. De dukker ikke bare op. De har brug for et ledende objekt. Og vi kan alle observere noget hver dag: Opfattelsen af farver er ikke altid den samme – den ændrer sig afhængigt af lysforholdene, overfladen og konteksten, hvor farverne viser sig for os. Vi er hele tiden omgivet af farver, som fører os gennem vores synlige verden og former os og vores omgivelser. Og hen ad vejen har alle udviklet deres egne personlige referencer til farver, som er baseret på minder, erfaringer, præferencer og tilbøjeligheder, som er meget følelsesbetonede, og som kan ændre sig markant i løbet af et menneskes liv.

Har du nogensinde prøvet verbalt at skulle formidle en farveopfattelse til nogen – fx over telefonen? Det er næsten umuligt. Hvis jeg taler om en grøn ært eller flammerød, har den anden person næsten med sikkerhed en fornemmelse for denne farve, selvom sandsynligheden for, at vi taler om den samme type rød, er meget lille. Opfattelsen er meget subjektiv. Hvordan kan vi sikre anvendelsen af noget, der er så usikkert?

Når det handler om farver, mangler folk generelt erfaring og ofte også viden om deres effekter. Hvis der overhovedet er tale om en bevidst samtale, bruges farver og materialer ofte uden, at man tænker over det, og uden at man forholder sig til konteksten, og i bedste tilfælde med ønsket om at opnå dekorative effekter. For arkitekter og bygningskonstruktører er private boliger og boligindretning altid meget personligt. Hvem har ikke hørt sætninger som “Jeg spørger min hustru om det, hun har en rigtig god sans for farver – hun vælger efter sin mavefornemmelse.” Man bør ikke undervurdere den slags intuitive beslutninger, for de træffes på basis af personlige observationer og opfattelser. De gør det dog samtidig ofte vanskeligt at forstå, hvordan det endelige produkt skal se ud. Med farver kan vi understøtte en idé til et rum. Farver forstærker, men trækker også fra i forhold til et rum. Det er ekstremt vigtigt ikke bare at træffe beslutningen på det følelsesmæssige plan, men også med fokus på og hjælp fra 'kultiveret’ smag, lys, sted og rum.

Det er et væld af litteratur, som tilskriver en trend, en symbolisme og/eller en atmosfære til farver på samme tid. Den slags skabeloner, farveregler og farvekollektioner fungerer ofte som en bevidst støtte. Hvorfor ikke sætte os selv i centrum i søgningen efter den 'rigtige’ farve? Hvilken farve symboliserer ro for mig – og hvilken betyder kaos? Er rød virkelig kærlighedens farve for mig? Hvilken farve kunne jeg virkelig godt lide som barn, og hvad minder den mig om? Ville jeg spise brød, der var farvet grønt? Hvilke farver beroliger mig, og hvor vil jeg gerne se dem? Kan farver bide og stikke? Klassificerer jeg farver sammen med dufte og lyde? ...

Og som altid er én ting sikkert: Det er aldrig farveløst at arbejde med farver …

Arkitekten Melanie Neuhaus grundlagde sin tegnestue Neuhaus Architektur i Düsseldorf i 2007 og arbejder primært med 'planlagt vedligeholdelse’, konstruktioner på eksisterende bygninger, renovering af ældre bygninger, tilbygninger og nybyggeri.

 Top