Gulvbelægning | Denmark
 


FARVE

INTERVIEW MED PROFESSOR HANS NICKLInterview med professor Hans Nickl
fra Nickl & Partner Architekten

Bygninger til sundhedssektoren


På jeres tegnestue har I specialiseret jer i bygninger til sundhedssektoren, og du er gæsteprofessor i Berlin inden for ‘design af hospitaler og sundhedsfaciliteter’. Hvad fascinerer dig ved dette emne? Hvordan endte du med at specialisere dig inden for dette område?

Efter min mening har arkitekturen en helt central placering i menneskets liv. Den har indflydelse på, om vi føler os sikre eller nervøse. Det er især vigtigt inden for hospitalsarkitekturen. Hvis man er svækket af sygdom og den angst, der ofte er forbundet hermed, har man brug for et sted, hvor man kan blive opmuntret og føle sig tryg og sikker. I vores arkitektur forsøger vi at opfylde dette behov og se individerne – patienterne, medarbejderne og de besøgende – som afgørende faktorer i planlægningsprocessen.

Min karriere har konstant ført mig fra religiøse bygninger og sociale boligprojekter til sundhedsfaciliteter. Jeg har samarbejdet med min hustru Christine Nickl-Weller, der er professor i udvikling af hospitaler og sundhedsfaciliteter ved Technische Universität Berlin, om teoretiske og praktiske problemstillinger i relation til hospitalsarkitektur i mere end 30 år. Mens mit akademiske arbejde fokuserer på den nyeste forskning, herunder helende arkitektur, fungerer vores fælles kontor også som et praktisk, eksperimenterende laboratorium. Et eksempel på succesfuld anvendelse i praksis er den nye konstruktion af universitetsklinikken Hamburg-Eppendorf. Vores vision for den nye klinik var at udvikle en moderne løsning på udfordringen om placeringen af en klinik i byen samt udfordringerne i forhold til funktionalitet og arkitektonisk udtryk – og derudover afdække i hvilket omfang funktion, materialer og konstruktion ud over deres tekniske egenskaber påvirker bygningens æstetik.

Hvilke råd giver du dine studerende med på vejen – hvad skal de tænke over, når de designer hospitaler?

De grundlæggende designelementer i hospitalsarkitektur er forholdet mellem den eksisterende bygning og til byen, kombinationen af teknologi og konstruktion samt udformningen og organiseringen af stuer og lokaler. I den proces skal man altid mennesket som det centrale udgangspunkt. På trods af alle de funktionelle krav skal man give sig selv frihed til at planlægge, udvikle visioner og formidle budskabet om, at 'dette bliver vores klinik!’

En af perlerne i dit arbejde er børneklinikken i Heidelberg – et farverigt indslag i kliniklandskabet. Striber i flotte farver pryder den transparente facade. Hvad inspirerede dig til dette koncept?

Inspirationen til designet af børneklinikken stammer fra legens univers. Med udgangspunkt i den berømte 'magiske terning' i flotte farver, som blev skabt af den ungarske bygningskonstruktør og arkitekt Ernő Rubik i 1970'erne, udviklede vi en simpel form – som både var legende og samtidig kunne skabe orden i meget komplekse processer og et bredt udvalg af funktioner i bygningen. De primære farver, som vi anvendte, fungerer som en diskret rutevejledning i bygningen for patienter, deres gæster og de kliniske medarbejdere. Sollyset leger med de vandret placerede, farvede glasplader og kaster smukke billeder, der hele tiden ændrer sig, op på væggene i bygningens lokaler. På denne måde træder bygningens reelle funktioner i baggrunden for de små patienter og deres nærmeste familie – forhåbentlig sammen med sygdommen, som skal behandles.

Mange tak, professor Nickl, fordi du tog dig tid til at besvare vores spørgsmål!

 Top