GULVBELÆGNING TIL KOMMERCIEL BRUG | Denmark
 


ARKITEKTUR OG KUNST

DET NYE OPERAHUS I OSLO



Det nye operahus i Oslo
Som isflager på vandet


Man havde i ret lang tid diskuteret i Norge, om man skulle bygge et nyt operahus i Oslo. Endelig blev der i 2000 afholdt en konkurrence om opførelsen af den nye bygning, der blev vundet af arkitektfirmaet Snøhetta. Operahuset, der stod færdigt i 2007, ligger helt nede på havnen, og det er hensigten, at området i fremtiden skal udvikle sig til centrum for den nye bydel Bjørvika, sydøst for hovedbanegården. Med inspiration fra placeringen ved fjorden tegnede arkitekterne en bygning, der stikker ud i bugten som en halvø. Bygningen rejser sig som isflager af vandet og danner dermed en række offentlige rum helt tæt på kysten. Om natten forstærkes indtrykket af isflager i Oslo-fjorden, og bygningen står samtidig som et lysende kunstværk.

Bygningens 20.000 kvadratmeter store, lyse, hvide tag er dækket med fliser af Carrara-marmor og er åbent for besøgende samt byens indbyggere. Der er desuden anvendt hvidt marmor som gulv i foyeren. I den lysfyldte hall med søjler, der er placeret på skrå, har den besøgende en imponerende udsigt over bugten gennem den op til 15 meter høje glasfacade.

Som en kontrast til de hvide søjler og det lyse marmorgulv står trapperne og de indskudte etager med smalle egetræspaneler, der fører til den hesteskoformede operasal. I henhold til bygherrens ønsker ligner salen den, der er i Semper Opera i Dresden, hvad angår form, størrelse og konstruktion. Væggene og de bueformede gelændere i auditoriet, der har plads til 1.630 personer, er beklædt med mørke, olierede egetræspaneler.

En anden, mindre scene, der støder op til, er konstrueret som en sort kasse beklædt med sort træ og reflekterende metal. Alt i alt er der i bygningen, der har et samlet areal på næsten 40.000 kvadratmeter, mere end 1.000 lokaler, bl.a. øve- og arbejdslokaler samt værkstedslokaler til scenedesignere, kostumedesignere og tømrere. Disse funktionelt konstruerede administrations- og produktionslokaler til operaen ligger i den østlige del af bygningen med udsigt over land. Beige DLW Linoleum Marmorette danner i skræddernes værksted en diskret baggrund for de farverige kostumer. I andre områder kan du desuden finde DLW Vinyl Favorite i ask og krom.

 Top
      


Søg