COMMERCIAL FLOORING | Croatia


COLOUR

SPORTS SCHOOL CENTRE DRESDEN



World Champions of tomorrow learn ‘in the green outdoors’

At the beginning of the 20th century, Hans Erlwein built the ‘new slaughterhouse’ on the Ostragehege meadow near Dresden. This was later converted into a trade show complex, which along with a large sports complex defines the look of the area. Not far away stands the new school sports center designed by the architectural firm of Meyer - Bassin & Partner. The newly constructed building and six historically protected buildings house a sports high school, a sports middle school and a boarding school.

The location and layout of the new construction are in keeping with the large open spaces in the existing buildings and the surrounding streets and open areas. The complex is u-shaped. The left wing contains the middle school rooms, and the right wing contains the high school rooms. Both schools share the labs and administrative rooms in the middle part of the building.

The cafeteria and gym protrude distinguishingly from the u-shaped building. The cafeteria juts out into the spacious courtyard and follows the skewed angle of the street and the existing buildings. The library at the end of the east wing is a more than 2-story-high overhanging cube with vertical blinds, which provide protection from the sun. As a single element, it acts as a counterweight to the cafeteria.

The upper floors are starkly delineated. On the outside of the building, the façade design gives both floors a powerfully framed visual effect. The silvery green shimmering fiber cement siding mimics the color of the original pastoral landscape of the Ostragehege.

Students and visitors enter the building through the partly floor-to-roof high entrance hall, which functions as the central communication point, meeting point and break hall, and connects all three sections of the building. The cafeteria was consciously conceived of as a place to relax and rest by the architectural firm Meyer - Bassin & Partner. The floor-to-ceiling windows, which face the courtyard, and three large overhead lights provide plenty of light. Small spot lights mounted inside coated concave concrete structures in the ceiling shine upward and the light is subtly reflected back down to the floor.

The long white school halls are livened up by colorful sitting areas, which are decorated in warm yellow tones and are a perfect complement to the light green student lockers. Each of these areas is emphasized by indirect inset lighting in the ceiling. The labs are located behind a wall made of exposed concrete in the middle part of the building.

The defining features of the classrooms and labs are large windows, white walls and exposed concrete. Colorful contrasts are provided by the dark green fixtures and the luminescent green linoleum floors, which once again harken back to the theme of the earlier flood plain and actually give a slight impression of learning ‘in the green outdoors’.

The architects consciously chose eco-friendly DLW Linoleum because it creates a natural indoor atmosphere and a pleasant learning environment. A special color was developed for the sports school. DLW Linoleum Colorette in a luminescent green covers the classrooms and the library. A discreet black in the halls of the school creates a calm indoor environment.

 Top
      


Search