PROJECTVLOEREN | België


DESIGN

NAUMANN.ARCHITEKTUR - FORSTHAUS AM EISWOOG



naumann.architektur Referentie: Het “Forsthaus am Eiswoog”

Op de hoek van het huis staat op een plaquette: “Er was eens…”. Hierdoor word je meteen meegevoerd in de geschiedenis van dit hotel dat is gelegen in het Naturpark Pfälzer Wald. Het bureau naumann.architektur heeft dit voormalige woudhuis omgebouwd tot een betoverende plek met uniek vormgegeven kamers. “Wat we vooral heel erg leuk vonden was het ombouwen van een voormalig woudhuis tot hotel. Uiteraard moesten we veel veranderen, maar het was voor ons ook belangrijk om het karakter van het gebouw te behouden – om als het ware de geschiedenis van het gebouw door te geven,” vertelt de verantwoordelijke architect Martin Naumann ons enthousiast. “Aan de structuur van het gebouw hoefden we maar weinig aan te passen, de ruimtes konden qua plattegrond blijven bestaan, maar de dakconstructie moest vanwege de slechte bouwkundige staat volledig worden vervangen.”

Van buiten ziet het hotel er tegenwoordig dus nog net zo uit als het oude woudhuis, alleen de plaquette op de hoek is een verwijzing naar het gerenoveerde binnenwerk. De basisstructuur bestond uit ruimtes met wisselende afmetingen van 10-30 m2 , die allemaal moesten worden voorzien van een badkamer en worden omgetoverd tot hotelkamer. Sommige ruimtes waren erg klein en andere ruimtes hadden het raam op een onhandige plek zitten – zo ontstonden er heel verschillende ruimtes, passend bij de omstandigheden ter plaatse.

Met de interne indeling van de ruimte sloot naumann.architektur heel goed aan op de romantische en rustieke flair van het vroegere woudhuis. De materiaalkeuze vloeide voort uit het karakter van de locatie, en daarbij is er uiteraard veel hout gebruikt. Dankzij de moderne vormgeving is er veel frisheid en helderheid in de ruimtes gecreëerd. De architecten hebben alle meubels zelf ontworpen, van de stoelen tot en met de verlichting. De interieurstukken kunnen bestaan dankzij het gebouw, en ze maken er dus organisch onderdeel van uit. Heel geraffineerd zijn bijvoorbeeld de onbehandelde boomstammetjes bovenop de kast – vanuit het hemelbed dat wordt omsloten door robuuste houten palen, dienen ze als ‘leeshulp’ en versterken ze het gevoel dat je in het woud tussen de bomen slaapt.

“Voor ons was het belangrijk dat de materialen prettig en natuurlijk zouden ogen en aanvoelen. Zo hebben we een bureau bekleed met het nieuwe DLW Linoleum Form,” legt Martin Naumann ons uit. “Op het eerste gezicht lijkt het op lak, maar als je het aanraakt dan voelt het juist warm en zacht.” En met een glimlach zegt hij: “Ik heb al meer dan eens gezien hoe een bezoeker bleef staan en even over het tafelblad streek.” Dankzij de uitstekende plooibaarheid van het meubellinoleum kon er in het bureaublad ook een bakje worden verwerkt. De randen van de meubels zijn heel elegant afgewerkt en zelfs de scherpste hoeken en buigingen zijn bekleed. De architecten hebben ook een kast verfraaid met DLW Linoleum Form. Als een soort band bestrijkt Form heel dit meubel en steekt daarbij bewust een beetje uit aan de beoogde voorzijde, daar waar mensen het meubel veel aanraken. “Juist bij meubels is het zo belangrijk dat ze prettig aanvoelen, omdat de gebruiker er vaak dichtbij komt en dus een prettig gevoel moet hebben bij de aanraking,” vindt Martin Naumann, “en het biedt een heel mooi effect op een verrassende plaats: als iemand een trui neerlegt, voelt diegene een onverwacht zacht materiaal.”

 Terug naar begin
      


Zoeken