PROJECTVLOEREN | België


DESIGN

HET GEBOUW VAN INDUSTRIEEL ONTWERP IN HALLE



Het gebouw van Industrieel Ontwerp in Halle
Als onderdeel van de renovatieplannen van de Burg Giebichenstein, van de Universiteit voor Kunst en Design in Halle, heeft het bureau Anderhalten Architekten uit Berlijn de renovatie van een praktijkgebouw uit de jaren 50 van de twintigste eeuw uitgevoerd, en er een nieuwe uitbreiding bij laten bouwen. De architecten hebben een extra verdieping toegevoegd aan het eenvoudige gestuukte gebouw, dat zelf ook al een oudere uitbreiding was op de naastgelegen Art Nouveau - villa. Zo creëerden zij een plaatvormige aanvulling van drie verdiepingen.

De studenten en instructeurs hebben nu toegang tot 2500 vierkante meter bruikbaar werkoppervlak en een collegezaal met 150 zitplaatsen, ruime studio’s, kantoren en bovendien de nodige nevenruimtes. Het meest opvallende kenmerk van dit nieuwe gebouw is de voorgevel. De gouden driedimensionale structuur dient als blikvanger en kenmerk van het instituutgebouw. Tegelijkertijd ademt deze gevel ook de sfeer uit die eigen is aan industriële productie en industrieel ontwerp.

Het beweeglijke karakter van de voorgevel wordt bewerkstelligd door de verspringende indeling van de blokken in drie verschillende formaten en door de wisselende plaatsingshoeken van de aluminium blokken die met goud zijn geanodiseerd. De raamopeningen zijn bovendien als ontbrekende blokken opgenomen in de horizontale structuur. De hoofdingang is ook opgenomen in de gouden structuur. Deze nieuwe hoofdingang bevindt zich nu in een nieuwe, gecreëerde, vrije ruimte tussen het oude en het nieuwe gebouw in de oostelijke vleugel.

Het interieur is eveneens een weergave van de uiterlijke vormgeving van de gevel. De opvallende indeling van de ramen zorgt voor een buitengewone binnenatmosfeer en de ramen vangen het omringende landschap in wisselende kaders. De buitengevel van het bestaande gebouw is eveneens omgevormd tot een binnenmuur. Je kunt de raamopeningen nog duidelijk zien in de grijze, gestuukte muur. Om het plaatje compleet te maken hebben de architecten gekozen voor het donkergrijze DLW Linoleum van Armstrong. Het Marmorette van Armstrong past heel elegant en onopvallend in de totale uitstraling van het gebouw.

 Top
      




Zoeken