PROJECTVLOEREN | Luxemburg


KLEUR

22QUADRAT



Het concept "kleur"

"...tegelijkertijd stegen van alle kanten in die lege roestrode hemel de schuimwolken als insectenvleugels op, over de volle breedte verspreid met verdikkingen als opgeblazen randen, zonder dat ze op echte wolken leken. De wolken die als horizontale strepen over de laagstaande zon heen trokken, leken zo zwart als kool door het contrast met de gloed, terwijl andere wolken die dichter bij de zon stonden, roestrood aanliepen als brandende kersen of amarant, al naar gelang de hoek waaronder ze werden getroffen door de zonsopkomst…”

Deze passage komt uit de roman "Solaris" van Stanislaw Lem uit 1961, waarin hij de genregrenzen van de sciencefiction voor altijd verlegde – hij combineerde de waarnemingspsychologie, utopie, kosmologie en filosofie met elkaar op een manier die bijna geen enkele roman binnen dit genre nadien nog heeft kunnen evenaren.

Deze roman betrad nieuwe paden en op een soortgelijke, vrije manier hebben wij ons beziggehouden met het onderwerp “kleur”. We kozen er bewust voor om af te wijken van de gebruikelijke uitvoering van gekleurde wanden, vloeren, plafonds en gevels. We zijn flink buiten de gebruikelijke paden getreden en we hebben als basismetafoor voor ons uitgebreide kleurenspectrumconcept gekozen voor het veelzijdige en steeds veranderende schouwspel dat de natuur biedt. De onstuimigheid en het voortdurende ontstaan en vergaan van steeds weer variërende wolkenpartijen.

Deze uiteengerafelde wolkenlandschappen en de “openluchtruimte” als allegorie voor de interieurconcepten – de scheppingskracht van de natuur als bron en als aandrager van ideeën van innovatieve interieuren. Je kunt vlakken op verschillende manieren met kleur vullen. Daarbij zijn wij vooral geïnteresseerd in chaos en rust – een lucht kan opklaren maar ook helemaal dichttrekken. Zo’n dynamiek willen wij graag op onze verfconcepten toepassen, door hele oppervlakken te vullen met een rijke schakering, gelaagd, afwisselend en overlappend.

Met dit concept willen wij het systeem van “gangbare” ruimtes en hun uitstraling doorbreken. Door een surrealistisch kleurenlandschap te creëren, dat zich beweegt tussen de twee tegenpolen “leeg” en “vol”, breken wij een lans voor het uitbundige gebruik van kleur binnen ons concept – met schitterende kleurexplosies en stapelende projecties door een stralend licht, wat een betoverende totaalindruk achterlaat.

 Top