PROJECTVLOEREN | Luxemburg


ECOLOGISCH BEWUSTZIJN

UNIVERSITEIT OLOMOUC



Nieuw gebouw bij Palacký Universiteit in Olomouc, Tsjechië

Op de campus van de Palacký Universiteit in Olomouc, de op één na oudste Universiteit van de Republiek van Tsjechië, straalt de benedenverdieping van het meest recente gebouw een groene gloed uit. De architecten van Atelier M1 Architekten hebben een duidelijk vormgegeven onderkomen ontworpen voor de wetenschappelijke faculteit. De getinte groene ramen van de benedenverdieping, zorgen voor een dramatisch verlichtingseffect aan de buitenkant, waar een strak vormgegeven façade bovenuit stijgt. Homogeen opgestelde ramen reflecteren de omgeving en de hemel, terwijl een glanzende bekleding met zwart steen rust geeft aan de buitenkant.

De constructie van het gebouw vormt de basis voor een dynamisch concept. De beglazing maakt bewust niet meer dan de helft uit van het façadeoppervlak, waardoor er een stabiele binnentemperatuur wordt gegarandeerd, terwijl het daglicht volledig kan worden benut als lichtbron. Bovendien zijn de ramen voor de beneden- en bovenverdieping verduisterd. De compacte, sterk geïsoleerde constructie van het gebouw met verdiepingsplafonds gemaakt van in-situ beton, draagt bij aan het aangename binnenklimaat. Hierdoor heeft tweederde van het gebouw geen behoefte aan een klimaatregelingssysteem.

Ondanks de uitstekend uitgebalanceerde temperatuurvariatie, zijn de grote zalen die (i.v.m. hun gebruik als laboratoria, conferentie- en collegezalen) uitgerust moeten worden met een klimaatregelingssysteem door de architecten aan de zonnigere zuidoostelijke zijde geplaatst. Desondanks is hybride ventilatie mogelijk, doordat de ramen indien gewenst kunnen worden geopend. De kleinere zalen bevinden zich aan de van nature schaduwrijke noordwestelijke zijde, waar een klimaatregelingssysteem volledig overbodig is. “Een van onze belangrijkste doelstellingen was het creëren van een gebouw dat niet permanent is afgedicht, maar toch constante temperaturen mogelijk maakt met behulp van een klimaatregelingssysteem,” aldus Jan Hájek van Atelier M1 Architekten. “De gebruikers van het gebouw waarderen het echt dat zij een raam kunnen openen en kunnen genieten van het aangrenzende park.”

“Wij proberen in al onze concepten altijd zoveel mogelijk natuur te integreren – zelfs binnen een stedelijke omgeving. Daarom hebben wij de voetafdruk van dit gebouw beperkt zodat de rest van de grond kan worden gebruikt als openbare ruimte – voor een park en een ontmoetingsplek.” Het gebouw neemt slechts 3.500 vierkante meter in van de beschikbare 20.000 vierkante meter. De resterende grond is ontwikkeld als groene ruimte.

De lay-out van het gebouw heeft de vorm van een verlengd kruis. Het uitnodigende centrale deel bestaat uit een compleet wit atrium dat ook dienst doet als zeer toegankelijk ontmoetingspunt. Het architectonische hoogtepunt van het interieur is een complexe trappengang, dat alle verdiepingen met elkaar verbindt en tegelijkertijd boeiende uitzichten biedt, zowel naar boven met het glazen plafond als naar beneden, naar de LED-verlichte vloer. Samen met de hoog-glanzende witte muren van het atrium, zorgen de glazen balustrades en traprelingen voor elegantie.

Om ervoor te zorgen dat bezoekers zich gemakkelijk kunnen oriënteren, hebben de architecten een kleurcodesysteem ontwikkeld, waarbij iedere verdieping wordt aangeduid met een unieke verdiepingskleur. Passend bij iedere verdiepingskleur zijn er muurafbeeldingen in een perfect aanvullende kleur, die de werken van befaamde Tsjechische typografen verbeelden. Het type afbeelding is altijd gerelateerd aan de afdeling. Zo zijn de muren van de wiskundige afdeling bijvoorbeeld versierd met wiskundige symbolen. De basis van dit systeem wordt gevormd door de kleurrijke schakeringen van de DLW Linoleum vloerbedekking van Armstrong.

Met een kleurensysteem bestaande uit 56 tinten, biedt de elastische structuur van Marmorette vloerbedekking vrijwel onbeperkte ontwerpmogelijkheden. Van een opvallend helder geel, een warm oranje, een kikkerachtig groen tot een subtiel lichtgrijs, de campus van de universiteit beschikt nu over DLW Linoleum vloerbedekkingen met in totaal 15 verschillende kleuren. In bijzonder kwetsbare gebieden, is de dissipatieve versie van dit vloerbedekkingsproduct gebruikt.

Dankzij de samenstelling uit natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen, is linoleumvloerbedekking bovendien ideaal als het gaat om de betrokkenheid van de Universiteit bij milieuduurzaamheid.

Verklaring van Jan Hájek ten aanzien van duurzaamheid:
“Wij willen Tsjechische eigenaren van onroerend goed beter bewust maken van duurzaamheid, en dat is meer dan alleen het groen maken van de daken van hun gebouwen. Het is vaak een enorme uitdaging, omdat veel investeerders zaken als regeneratieve energie slechts als kostenfactoren beschouwen of simpelweg als onnodige franje. Soms kunnen we echter veel bereiken met maatregelen die op het eerste gezicht zeer simpel lijken.”

 Terug naar begin
      

Zoeken